Kokoelmat

Rauman merimuseon kokoelmatyön tarkoituksena on huolehtia Rauman ja laajemmin myös Satakunnan alueen merellisen perinteen tallentamisesta sekä jo aikaisemmin museoon kerätyistä ja lahjoitetuista museokokoelmista. Museo tekee tunnetuksi kokoelmia näyttelyiden, julkaisujen, yhteistyöprojektien, lainaus- ja tietopalvelujen sekä erilaisten verkkopalveluiden kautta.

Esinekokoelmassamme on runsaasti merimiesten matkamuistoja ja tuliaisia, kuten nämä englantilaiset posliinikoirat, niin sanotut Staffordshiren koirat. RMM255.

Rauman merimuseon kokoelmiin kuuluu monenlaisia aineistoja: esineitä, valokuvia, liikkuvaa kuvaa, asiakirjoja, kirjeitä, muistelmakirjoituksia sekä haastattelunauhoituksia. Museo myös tallentaa erikoisalaansa liittyviä nykyhetken ilmiöitä nykydokumentoimalla. Omien kokoelmien lisäksi Rauman merimuseossa on myös deponoituna eli pitkäaikaisessa lainassa Rauman merihistoriallisen seuran, Rauman museon, Suomen merimuseon sekä Satakunnan museon kokoelmia. Museoiden tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO:n tallennustyönjaossa Rauman merimuseon valtakunnallisina vastuualueina ovat merimiehet ammattiryhmänä ja merenkulkualan koulutus.

Rauman merimuseon amanuenssi teki tammikuussa 2013 kahden viikon ajan merenkulun nykydokumentointia Langh Ship -varustamon rahtilaiva ms Marjatalla. Kuvassa merikartta, laivapäiväkirja sekä päällikön silmälasit komentosillan karttapöydällä Tornion satamassa myöhään illalla 18.1.2013.

Rauman merimuseon kokoelmat karttuvat jatkuvasti. Kesäkuussa 2020 esineitä oli 1824, valokuvia yli 40000, filmimateriaalia noin 70 tuntia ja haastattelunauhoituksia yli 150 tuntia. Tärkeämpää kuin määrä on kuitenkin kokoelmien laatu!

Rauman merimuseon oman näyttelytoiminnan lisäksi kokoelmia voidaan lainata käytettäväksi muiden ammatillisesti hoidettujen museoiden näyttelyissä ja tapauskohtaisesti myös muiden toimijoiden näyttelyihin. Lainapyynnöt käsitellään aina tapauskohtaisesti, yhteyshenkilöinä ovat kokoelmista vastaava amanuenssi ja museonjohtaja. Museo lainaa myös tuottamaansa kiertonäyttelyä “Aina Panelius: suomalaisen laivakokki- ja stuerttikoulutuksen raumalainen uranuurtaja.” Tiedustele lainauksesta!

Lisätietoja Rauman merimuseon kokoelmista ja niiden hoitoa ohjaavista periaatteista saat kokoelmapoliittisesta ohjelmasta.

Satakuntalaisten ammatillisten museoiden yhteisesti laadittuun kokoelmaohjelmaan voit tutustua täällä.

Rauman merimuseo on Finna.fi -palvelussa! Piipun juurella -museoyhteisön näkymästä voit hakea muun muassa esineitä ja valokuvia kokoelmistamme. Haettavissa oleva digitoitu kokoelma karttuu ja tarkentuu jatkuvasti.

Hae merimuseon kokoelmia Finnasta!