Viisitoistavuotiasta Rauman merimuseota juhlitaan yleisötapahtumin vuonna 2019

Rauman merimuseo viettää 15-vuotisjuhlaansa vuonna 2019. Tätä juhlitaan tapahtumilla pitkin vuotta sekä tuttujen että uudempien yhteistyökumppanien kanssa. 

Juhlavuoden päätapahtuma ”Ilta skanssissa” vietetään 9.8.2019 Parpansalin tapahtumateltassa. Ilta skanssissa tuo yhteen merellisen musiikin, lauluyhtyekilpailun ja uusien merilaulujen kilpailun. Ohjelmaan kuuluu myös merellisten iltojen klassikko: yhteislaulu haitarin säestyksellä.

Lauluyhtyekilpailuun on ilmoittautunut seitsemän yhtyettä eri puolilta Satakuntaa. Uusia merilauluja tapahtumassa kuullaan 10 kappaletta. Illan ohjelmaosuuden päättää palkintojen jako.

Tutustu lauluyhtyekilpailun sääntöihin täällä!

Tapahtuman tarkoitus on tuoda yleisölle nautittavaksi sitä merenkulun monimuotoista perinnettä, jota merimuseokin 15-vuotisen toimintansa aikana on tuonut esiin.

Juhlavuoden tapahtumista tiedotetaan tarkemmin vuoden mittaan merimuseon verkkosivuilla ja Facebookissa. Juhlavuoden visuaalisen ilmeen on suunnitellut Muotoiluhuone Tuokio

Juhlavuoden hanke kutsuu järjestämään omannäköisiä tapahtumia

Merimuseo käynnistää tammikuusta lokakuuhun 2019 kestävän tapahtumatuotannon hankkeen Kaikkien merikaupunki osana juhlavuottaan. Hankkeen myötä kuka tahansa yksityishenkilö tai yhteisö voi ehdottaa tapahtumaa, jonka haluaisi järjestää Raumalla. Hankkeen teemana on Rauman kanaali ja kaupungin yhteys merelle. Tapahtumaideoiden tulee olla enintään yhden päivän kestoisia ja sopia annettuun teemaan. Hankeraati valitsee ehdotetuista tapahtumaideoista parhaimmat, joiden toteutukseen annetaan rahoitusta sekä ammattituottajan työpanos.


Tapahtumahaku toteutetaan kahdessa osassa. Ensimmäinen haku oli auki 16.1.-31.3.2019 ja tapahtumien toteutusaika on touko-kesäkuu. Ensimmäisessä hakuvaiheessa avustuksia saivat:

La 15.6. 16-20 OtaChill
Nuorten hengailutapahtuma Otanlahden rannalla. Tapahtumassa rentoa hengailua, elävää musiikkia, taidetyöpaja sekä Rauman nuorisopalveluiden liikkuva nuorisotila Kuovi Biili. Tapahtumaa järjestää viiden nuoren porukka yhteistyössä Rauman kaupungin nuorisopalveluiden ja Rauman merimuseon kanssa.

Su 16.6. Tapahtumapäivä Päivärannan tilalla
Päivärannan tilalla, Nurmeksen saaressa, järjestettävä saariston historiaa ja elämää käsittelevä toiminnallinen tapahtumapäivä. Tapahtumaan järjestetään ilmainen kuljetus Syväraumalahdelta ja ohjelmassa on muun muassa kuvaelma saariston elämästä. Tapahtuman järjestää Luotaamaton alue.com yhteistyössä merimuseon kanssa.

Pe 21.6. Merelliset juhannusjuhlat
Kaikille avoin ja ilmainen juhannus Järjestötalolla. Ohjelmassa merellinen yhteislaulutilaisuus, lapskoussi-lounas sekä perinteiset juhannustanssit. Tapahtuman järjestää Yksinäise Yhres -yhdistys.

Ke 26.6. Merirunojamit
Runous purjehtii Raumalle. Merelliseissä runojameissa esiintymässä Erämaja, Niinikangas, Koivukari, Heikkilä ja Rintala. Open mic -osuudessa kuka tahansa voi lausua runoja Nortamon jaarituksista moderiin ganalräppiin. Tapahtuma järjestetään Poroholmassa, Priki Gerda -purjelaluksella.

Toinen haku aukesi 1.6. ja päättyi 31.7. Toisen vaiheen tapahtumat toteutetaan syys-lokakuussa 2019. Toisessa hakuvaiheessa avustuksia saivat:

- “Historiaa ja harrastuksia meren äärellä” on koko perheelle suunnattu ja se kokoaa raumalaiset merelliset harrastukset yhteen. Tapahtuma järjestetään syyskuun viimeisenä lauantaina Seurakunnan kesäkodilla.

- Rauman Teatterikerho ry:n Meritähti-lastenteatteriryhmä suunnittelee ja harjoittelee syksyn aikana meri- tai kanaaliaiheisen näytelmän, joka esitetään lokakuun 16. päivä Rauman Teatterin vieressä olevalla kävelysillalla. Ryhmä koostuu 7-12-vuotiaista lapsista

- Häplänperän Valittajat järjestävät 19.10. tapahtuman, jossa tehdään turvaverkko Kanalin suojelemiseksi. Turvaverkkoa tehdään tapahtuman aikana mustista sukkahousuista ja sen tekoon saa osallistua kuka tahansa. Tilaisuudessa esiintyy myös Rauman poikakuoro.

- Viides hankerahoitusta saanut tapahtuma oli Rauman MTY Friski Tuult ry:n voimauttavan valokuvauksen työpajatapahtumat, joiden teemana on meri ja mieli. Vetäjänä toimii raumalainen Johanna Kaisjoki. Työpajoja järjestetään kaksi, niihin saa ilmoittautua kuka tahansa ja kumpaakin mahtuu 12 osallistujaa. Ilmoittautuminen alkaa maanantaina 23.9. Hyvän mielen talolle.

Kaikkien merikaupunki -hankkeen rahoituksen on myöntänyt Museovirasto Ideariihi-erityisavustuksestaan. Hankkeen tavoitteena on antaa mahdollisuus vaikuttaa kaupunkikulttuuriin erityisesti niille tahoille, jotka eivät siihen tavallisesti pysty vaikuttamaan. Samalla merimuseo saa tilaisuuden oppia lisää omasta yhteisöstään ja sen käsityksistä merellisestä perinnöstä nykypäivänä.


Merimuseo oli raumalaisen merellisen yhteisön voimainkoitos

Vaikka merimuseo on toimintavuosiltaan vasta teini-iässä, keskustelu merenkulkuun erikoistuneen museon perustamisesta merikaupunkiin alkoi jo 1800-luvun lopulla. Vuonna 1984 perustettiin Rauman Merimuseoyhdistys (nykyisin Rauman Merihistoriallinen Seura ry) siivittämään pitkällistä projektia. Merimuseon ovet avattiin yleisölle kesäkuussa 2004. Museo rakennettiin suurilta osin talkoovoimin ja pitkän matkan varrella riitti niin myrskyä kuin tyventäkin.

Museota ylläpitää vuonna 1999 perustettu Raumanmeren Merimuseosäätiö. Sen toiminnan tarkoituksena on tukea ja edistää merenkulun ja laivanrakennuksen historiaan liittyvää tutkimustyötä sekä meriperinteen tallennusta ja pitää vireillä yleisön mielenkiintoa merenkulun perinteisiin.