Viisitoistavuotiasta Rauman merimuseota juhlitaan yleisötapahtumin vuonna 2019

Rauman merimuseo viettää 15-vuotisjuhlaansa alkaneena vuonna. Tätä juhlitaan tapahtumilla pitkin vuotta sekä tuttujen että uudempien yhteistyökumppanien kanssa. 

Juhlavuoden päätapahtuma ”Ilta skanssissa” vietetään 9.8.2019 Parpansalin tapahtumateltassa. Ilta skanssissa tuo yhteen merellisen musiikin, lauluyhtyekilpailun sekä rouhean ja herkullisen merimiesten menun. Illan päättää merellisten iltojen klassikko: yhteislaulu haitarin säestyksellä.

Tutustu lauluyhtyekilpailun sääntöihin täällä ja ilmoita lauluryhmäsi mukaan!

Illan tarkoitus on tuoda yleisölle nautittavaksi sitä merenkulun monimuotoista perinnettä, jota merimuseokin 15-vuotisen toimintansa aikana on tuonut esiin. Pääsyliput tulevat myyntiin toukokuussa 2019. Juhlavuoden tapahtumista tiedotetaan tarkemmin vuoden mittaan merimuseon verkkosivuilla ja Facebookissa. Juhlavuoden visuaalisen ilmeen on suunnitellut Muotoiluhuone Tuokio.

 

Juhlavuoden hanke kutsuu järjestämään omannäköisiä tapahtumia

Merimuseo käynnistää tammikuusta lokakuuhun 2019 kestävän tapahtumatuotannon hankkeen Kaikkien merikaupunki osana juhlavuottaan. Hankkeen myötä kuka tahansa yksityishenkilö tai yhteisö voi ehdottaa tapahtumaa, jonka haluaisi järjestää Raumalla. Hankkeen teemana on Rauman kanaali ja kaupungin yhteys merelle. Tapahtumaideoiden tulee olla enintään yhden päivän kestoisia ja sopia annettuun teemaan. Hankeraati valitsee ehdotetuista tapahtumaideoista parhaimmat, joiden toteutukseen annetaan rahoitusta sekä ammattituottajan työpanos.


Tapahtumahaku toteutetaan kahdessa osassa. Ensimmäinen haku on auki 16.1.-31.3.2019 ja tapahtumien toteutusaika on touko-kesäkuu. Toinen haku aukeaa 1.6. ja päättyy 31.7. Toisen vaiheen tapahtumat toteutetaan syys-lokakuussa 2019. Hakulomakkeen voi täyttää tämän linkin kautta. Kaikkien merikaupunki -hankkeen rahoituksen on myöntänyt Museovirasto Ideariihi-erityisavustuksestaan. Hankkeen tavoitteena on antaa mahdollisuus vaikuttaa kaupunkikulttuuriin erityisesti niille tahoille, jotka eivät siihen tavallisesti pysty vaikuttamaan. Samalla merimuseo saa tilaisuuden oppia lisää omasta yhteisöstään ja sen käsityksistä merellisestä perinnöstä nykypäivänä.


Merimuseo oli raumalaisen merellisen yhteisön voimainkoitos

Vaikka merimuseo on toimintavuosiltaan vasta teini-iässä, keskustelu merenkulkuun erikoistuneen museon perustamisesta merikaupunkiin alkoi jo 1800-luvun lopulla. Vuonna 1984 perustettiin Rauman Merimuseoyhdistys (nykyisin Rauman Merihistoriallinen Seura ry) siivittämään pitkällistä projektia. Merimuseon ovet avattiin yleisölle kesäkuussa 2004. Museo rakennettiin suurilta osin talkoovoimin ja pitkän matkan varrella riitti niin myrskyä kuin tyventäkin.

Museota ylläpitää vuonna 1999 perustettu Raumanmeren Merimuseosäätiö. Sen toiminnan tarkoituksena on tukea ja edistää merenkulun ja laivanrakennuksen historiaan liittyvää tutkimustyötä sekä meriperinteen tallennusta ja pitää vireillä yleisön mielenkiintoa merenkulun perinteisiin.