Projektit

Raumalaisten laivanrakentajien perinteen tallennushanke

Monitoimimurtaja "Fennica:n" telakalta. Kuva: Rauman merimuseo

MAAILMAN PARHAIDEN LAIVANRAKENTAJIEN MUISTOT, TIEDOT JA TARINAT ON SYYTÄ KERÄTÄ TALTEEN NYT. TULE MUKAAN, OSALLISTUMISTASI TARVITAAN!

Raumalla on rakennettu laivoja vähintään viisisataa vuotta. Laivanrakennus on vaikuttanut olennaisesti kaupunkiin ja monien raumalaisten elämään. Tulevaisuus näyttää, millaisena laivanrakennus jatkuu Raumalla uusien toimijoiden turvin. Nyt on hyvä aika tehdä telakkatyön välitilinpäätös.

Rauman laivanrakennuksen perinneyhdistys ry. ja Rauman merimuseo keräävät laivanrakentajien muistoja, tietoa ja tarinoita merimuseon kokoelmiin talletettavaksi. Osa projektin aikana lahjoitetuista esineistä on esillä laivanrakentajista kertovassa näyttelyssä, joka avattiin 19.3.2015. Projektia rahoitti Museovirasto.

Laivanrakentajien teemaillat ovat jatkuneet merimuseolla yhteistyössä Rauman laivanrakennuksen perinneyhdistyksen kanssa syksyllä 2015.

 

TIEDOTE 19.3.2015
Julkaisuvapaa

“Rakennettu Raumalla - Made in Rauma” -näyttely kuvaa suomalaisen laivanrakennusteollisuuden muutoksen laivanrakentajan näkökulmasta

Rauman merimuseo ja Rauman laivanrakennuksen perinneyhdistys ry on kerännyt talteen raumalaisten laivanrakentajien perinnettä suunnitelmallisesti syyskuusta 2013 saakka. Sysäyksen keruuseen antoi STX Finland Oy:n ilmoitus Rauman telakan toiminnan loppumisesta kesäkuussa 2014. Museovirasto on rahoittanut perinnehanketta. Rauman merimuseossa tänään avattava näyttely on tallennustyön suurelle yleisölle näkyvin osa. Näyttely on ensimmäisen kerran esillä perjantaina 20.3.2015 ja siihen voi tutustua merimuseossa vuoden 2017 lopulle saakka.

Näyttelyn alkuperäisessä suunnitelmassa laivanrakennusta esiteltiin kolmen työvaiheen
- suunnittelu, runkotyöt ja varustelu - avulla. Perinteen keruuprojektin aikana muiksi tärkeiksi aiheiksi nostettiin laivanrakentajien toimesta muun muassa työsuojelu ja ammattiyhdistystoiminta. Näyttelyn haluttiin kertovan arjesta raumalaisilla telakoilla. Näyttelyesineistä suurin osa on saatu lahjoituksena tai lainoina telakalla työskennelleiltä.

Raumalaisten laivojen rakennuksen historia alkoi dokumenteissa 1500-luvulta. Sotakorvausten myötä Rauman laivanrakennus laajeni ja teollistui 1940-1950 -luvuilla, ja seuraavat vuosikymmenet olivat kasvun ja menestyksen aikaa. Laivanrakennusteollisuuden modernisoitumisen myötä 1970-luvulta alkaen laivojen rakentamisen tapa muuttui, alihankinta rakentamisessa lisääntyi ja sarjatuotannosta siirryttiin räätälöidympiin aluksiin. Uudelle vuosituhannelle tultaessa telakkateollisuus oli jo kokenut monet suhdannevaihtelut, joiden seurauksena ala oli keskittynyt ja vahvasti kilpailtu.

Suurissa yritysfuusioissa jäi telakkatyöntekijöiden rooliksi lähinnä vain vaihtaa toisen yrityksen haalarista toiseen. Lopulta myyntikuntoon itseänsä sparrannut STX Finland Oy karsi toiminnoistaan Rauman telakan ja samalla noin 600 laivanrakentajaa, mikä oli päätös siihenastiselle telakkateollisuudelle Raumalla. Tämän jälkeen laivanrakennus Raumalla on saanut uudet, paikalliset toimijat, jotka muovaavat uutta tapaa rakentaa kannattavasti raumalaisia laivoja tulevaisuudessa.

Lisätietoja: Mikko Aho / Rauman merimuseo / aho@rmm.fi / puh. 050 407 7080

TIEDOTE 23.1.2015

Julkaisuvapaa

Laivanrakentajien perinteen keruu jatkuu Raumalla ja huipentuu maaliskuussa avattavaan näyttelyyn

Raumalaisten laivanrakentajien perinteen keruuhanke jatkuu Rauman merimuseon ja Rauman laivanrakennuksen perinneyhdistyksen yhteistyönä keväällä 2015. Laivanrakennuksen teemailtojen lisäksi järjestetään valokuvien katseluun ja tunnistukseen keskittyviä tapaamisia Rauman merimuseolla, osoitteessa Kalliokatu 34.
 
Merimuseo kaipaa apua telakoilla otettujen valokuvien tunnistamiseksi. Tule paikalle ja katso, löydätkö kuvista tuttuja. Valokuvia tunnistetaan ensimmäisen kerran ke 28.1. kello 12 ja seuraavaksi ti 10.2. kello 12.

Syksyllä aloitettu teemailtojen sarja jatkuu ti 3.2. kello 18, jolloin keskustellaan aiheesta: ”Näin meillä on aina tehty. Tapakulttuuri raumalaisilla telakoilla.” Illan aikana puhutaan niin juhlatilaisuuksista kuin arkisestakin työnteosta. Entä mikä muuttui, kun raumalaisten telakoiden kulttuurit kohtasivat telakkayritysten yhdistyessä?

Raumalaisista laivanrakentajista kertova näyttely Rakennettu Raumalla – Made in Rauma avataan Rauman merimuseossa maaliskuussa 2015.

TIEDOTE 18.9.2014

Julkaisuvapaa

Pubissa tai kotisohvalla
Rauman merimuseo tarjoaa uudenlaisia osallistumisen mahdollisuuksia

Raumalla voi tänä syksynä osallistua museotyöhön muun muassa pubissa tai kotisohvalla.  Raumalaisten laivanrakentamisen muistoja ja tarinoita kerätään syksyn aikana talteen monipuolisin keinoin.

Tietoa ja muistoja kerätään keväällä 2015 avattavaa näyttelyä varten.
- Näyttely kertoo työn arjesta raumalaisilla telakoilla. Meille on tärkeää, että jokaisella on mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa siihen, millaista tietoa laivanrakennuksesta tallennetaan, sillä jokaisen tiedot ja kokemukset ovat merkittäviä. Yritysten viralliset arkistot kertovat erilaisia tarinoita kuin mitä työporukassa kahvitunneilla on kerrottu, kertoo hankkeen projektipäällikkö Anna Mikola.

Mikola vinkkaa, että vanhan työporukan voi koota mukavasti yhteen vaikka pubivisailtaan, jossa testataan kevyellä otteella tietämystä raumalaisesta laivanrakennuksesta. Visoja järjestetään kolmena peräkkäisenä keskiviikkona ja voittajajoukkueet palkitaan merimuseon lippupaketeilla. Pubivisoista kaksi ensimmäistä järjestetään Pub Toripöllössä ja kolmas yhteistyössä Rauman Seudun Työttömät ry:n Yhteen hitsautuneet -hankkeen kanssa Lokki-talolla.

Pubivisojen jälkeen alkavat museolla teemaillat, joissa katsotaan aiheeseen liittyviä valokuvia ja videoita sekä keskustellaan omista kokemuksista. Ensimmäisen teemaillan aiheena on Töihin telakalle eli työuran alkuun liittyvät muistot. Ilta järjestetään Rauman merimuseolla keskiviikkona 22.10. kello 18.00.

Osallistuakseen keruuseen ei välttämättä tarvitse lähteä museolle. Tietoa kerätään myös netissä. Kerro museolle -sivuston kautta voi helposti kertoa kokemuksiaan ja jakaa valokuvia, videoita tai ääntä vuoden 2014 loppuun saakka. Jos haluaa toimittaa aineistoa museoon postitse tai tulla käymään, museoon voi ottaa yhteyttä.

Laivanrakennusteemaiset pubivisat:
keskiviikko 24.9. kello 19.00 Toripöllö, Kauppakatu 16, Rauma
keskiviikko 1.10. kello 19.00 Toripöllö, Kauppakatu 16, Rauma
keskiviikko 8.10. kello 18.00 Lokki-Talo, Seminaarinkatu 3, 2.krs, Rauma

Teemaillat Rauman merimuseolla, Kalliokatu 34, Rauma:
keskiviikko 22.10. kello 18.00 Töihin telakalle. Työuran alku.
keskiviikko 29.10. kello 18.00 Laivojen suunnittelu.
keskiviikko 12.11. kello 18.00 Runkotyöt.
keskiviikko 19.11. kello 18.00 Varustelu.
keskiviikko 26.11. kello 18.00 Telakan toiminnan päättyminen ja tulevaisuus.