Katariina Mannion taidenäyttely esillä merimuseon tornissa

6.5.2019
Calming tea_lev610dpi-f2857c40c6d9f6008d0b58dd34750b3f.jpg
 
Rauman merimuseon torni
4.5.-31.8. 2019

BLACK KING, Piper nigrum
puupiirroksia
Silkkitieltä ja Itä-Intian kauppareiteiltä

Raumalaisen kuvataiteilijan, Katariina Mannion näyttely Rauman merimuseon tornissa kesällä 2019 koostuu taidegrafiikan vedoksista aiheinaan vanhat Silkkitien ja Intian valtameren kauppareittien maustekasvit ja muut merkitykselliset tuotteet kuten tee, silkki ja oopiumunikko. Teosten tekniikka, puupiirros japaninpaperille, kertoo painotaidon ja paperinvalmistuksen kulkeutumisesta Silkkitietä pitkin Eurooppaan.

Näyttelyissä on esillä teosten lisäksi mausteita tuoksuineen. Teosten yhteyteen veistosjalustoille  on aseteltuna moniaistinen kokoelma mausteita, joita katsojat voivat myös haistella ja ainakin taiteilijan omien näyttelyesittelyiden yhteydessä on mahdollisuus myös makunautintoihin esimerkiksi teen merkeissä.

Taiteilijan aiemmasta tuotannosta tuttu arabialainen ornamentiikka pelkistyy nyt pieniin poimintoihin ja viittauksiin kunkin maustekasvin alkuperämaan taidehistoriasta ja kuvaperinteestä. Teokset ovat monivärisiä öljyväripuupiirroksia. Kuva-aiheet on ensin luonnosteltu, piirretty valmiiksi ja siirretty kuultopaperin avulla vanerilaatalle, joka on sen jälkeen pohjustettu ohennetulla puuliimalla. Kuviot on kaiverrettu koristeveistotaltoilla ja sitten vedostettu käsin hiertäen väri kerrallaan ohuille japaninpapereille. Valmiit vedokset on liimattu kasviliimalla kangaspohjille.

Tekniikan monista eri vaiheista ja painovärin hitaasta kuivumisesta johtuen osa teoksista on aloitettu jo vuoden 2017 puolella esim. mustien taustasävyjen vedostus. Pikkuhiljaa työskentelyn edetessä ja aina jonkun painokerran kuivuessa taiteilija on työstänyt muiden teosten seuraavia vaiheita, näin ollen työn alla on ollut samanaikaisesti jopa kuusi teosta.

Näyttelyä ovat tukeneet: Erkki Paasikiven säätiö ja Alfred Kordelinin säätiön Rauman rahasto.

www.katariinamannio.blogspot.fi

Kuva: Calming tea,  Xi'an (puupiirros, kultapigmentti, 2018)